Vilda djur i Hörneå

Becken-Bävern

Becken-bävern

Bäver-praliner

Bäver-dementi och Bäver-Backlunds bro!

 

Becken-Björn

Björn-Urban och Bee-Urban 2015

Björn-Urban artikel 2

Den ryska björnen

 

Becken-Bin

BEE ARN – Rune Öström

BEE Urban Stockholm – BEE Nature Hörne

Honung från Hörneå i Dubai

Ingvar Rönngren räddade livet på minst 10000!

Let it Bee Christmas – Rune Öström 2014-2015

Rune Öström om Biman och Husvagnsbjörnen

Rune och bisysslor

Pollineringsveckan i Hörneå

Pollinering i Ängersjö - jordgubbar

Jenn from New Zealand about Becken Bees

Pollineringsakuten rycker ut till Ängersjö

 

Becken-Djur övriga

Beckens trollsländor 2014

Den dansande älgen

Familjen Hornugglas besök sommaren 2011

Finns det mårdhund i Hörneå?

Fågellivet 2014

Rått-terror i Hörneå

Spanska grisar

Djurliv i försommaren 2019

Hackis knockout

Mordet på duvan Dolfred

Tord varnar för rådjur på vägen

Djurliv vintern 2022

Fågellivet i Hörneå sommaren 2022

Svala eller Seglare - fågellivet 2022 - del 2

Humlan i Hörneå

Råttor och sork 2022

Hahlins råttbo 2023

 

Djur övriga

Häggspinnaren i Öre

 

Historiska djur

Historiska hästar

Historiska smådjur

 

Husdjur

Husdjur i Hörneå

Tusse Silvertass

Tusse - årets Sommarskugga

Cat walk runt Abborrtjärn

 

Länkar

Skog och fritid

Startsida

Vilda djur i Hörneå

Det finns många djur i Hörneå; vilda och tama, husdjur och skogsdjur, fåglar insekter och däggdjur. Vissa av byns husdjur; nutida och forntida finns presenterade på andra sidor. (Redaktionen tar tacksamt emot bilder och berättelser rörande fler husdjur.) Här ges en sida för de vilda djuren.

Rådjur

Rådjur vinterutfodras i Hörneå (Foto: Tord Fröling)

Småfåglarna är nog de vilda djur som står oss närmast. De berikar livet och omgivningen året runt. Nu när vårvintersolen skickar ut sina bländande strålar, börjar talgoxarna sjunga upp.  Om någon månad kommer luften att vibrera av en bedövande intensiv och storslagen fågelsång.  Jag har förstås kostat på dem ganska många säckar och hinkar med solrosfrö,  jordnötter och talgbollar i vinter. Vi har åtta ”fågelrestauranger” i trädgården. Jag tänker mig att det kan vara en god investering inför vårens fågelkonsertprogram.

En djurart, vars närvaro i trädgården har intensifierats under senare år, är rådjuren. När jag kom hit för drygt tio år sedan såg jag sällan rådjur.  En junimorgon för tre år aviserade de dock sin närvaro på ett tydligt och konkret sätt. Alla ärtskott, ca 10 sträckmeter, var borta! Sannolikt var de konsumerade av de besökare som lämnat klövspår i jorden. Sedan dess har jag haft en lite kluven relation till rådjuren. De är vackra, jag vill gärna ge dem mat på vintern – men jag vill helst att de föder sig själva – utanför vår trädgård – sommartid.

I vinter har rådjuren haft det svårt! De är inte skapade för de här snödjupen.  Så snart den första snön kommit började de besöka trädgårdens fågelrestauranger nattetid. (De knuffar på hängande matare så att fröna faller ut.) De åt frön, julkärve och äpplen. När snödjupet var hanterligt försökte de också krafsa fram kvarglömda djupfrysta grönsaker. En juldag hade de ”skottat” fram ”Ebbas” dagliljor till middag.  En bra sak var att de trampade upp gångar mellan fågelmatarna.  Jag funderade på hur jag skulle kunna lägga ut mer snöskottning på entreprenad till rådjuren.  Kanske skulle jag kunna få dem att snöröja vägen till komposttunnorna.  Jag lade ut äpplen och kålblad ovanpå tunnorna. Tyvärr lyckades jag aldrig riktigt etablera något organiserat snöskottningssamarbete med rådjuren. Troligtvis måste tekniken vidareutvecklas.

Nåväl, jag insåg ju förstås att fågelfröna var av marginell betydelse för rådjurens överlevnad. Jag talade med Sune Lundström om saken. Han hade tagit ett mer seriöst ansvar för rådjurens vinterutfodring. Han gav dem hö, äpplen och potatis. Trots det fortsatte de att komma till den engströmska trädgården för att äta frön på nätterna.

Nu har jag varken sett rådjur eller rådjursspår på flera veckor! Jag befarar att de kanske frusit eller svulit ihjäl. Jag hoppas dock att de kanske hittat en bättre fodervärd.

Rådjur

Rådjuren äter vintermiddag på Restaurang Fröling (Foto: Tord Fröling)

Förhoppningsvis äter de numera hos Sune och hos Tord och Aneth Fröling. Frölings har serverat mycket mat till rådjuren i vinter bla; äpplen, potatis och en hel släpvagnslast med ensilage. Tord har dessutom lyckats fånga rådjuren på bild. En kväll hade han åtta hungriga middagsgäster utanför köksfönstret. Vid sidan av den stationära rådjursrestaurangen utanför den frölingska villan, driver familjen också en mobil servering (se bild).

Mobil rådjursrestaurang

Den mobila rådjursrestauranten med assistenten Unea på väg mot uppdrag i Hörneåskogen. (Foto: Tord Fröling)

Tord, som rör sig mycket i Hörneåskogarna, talar om möten med andra djur som älgar, hjortar etc. Tord berättar:

” Jag såg fyra hjortar häromdan. Vi har ett rikt djurliv här: Hjortar, rävar, lodjur, älgar, rådjur, hare, fågel.  I somras var jag rätt säker på att jag såg en halv björn passera nära oss. Den sågs i Ängersjö några dar tidigare så visst var det en björn här - förmodligen samma. Synd jag inte hann se hela men den passerade snabbt o tyst över vägen mellan oss och Sallinens.

Jag är också tämligen säker på att vi har mårdhund(ar) runt oss tyvärr. Jag har sett spår som inte är räv, troligen mårdhund. Jag o Aneth såg en unge för ett antal år sedan och vi är nu säkra på att det var en mårdhundsunge sen vi sett såna på tv-program. Den kom springande rätt emot oss när vi stannat till med cyklarna borta vid ängerån, gamla vägen. När den upptäckte oss var den bara 3 meter från oss och gissa om den fick fart, bort mot Ängerån igen. Guldbrun, slank, stor som en mindre räv, med svart huvud och jag har aldrig sett dess like. Ingen räv alltså. När dom blir vuxna får dom en tjock päls. Synd att man inte hade kameran då.”

Älg

Älg fotograferad genom kikare. (Foto: Tord Fröling)

Avslutningsvis återvänder jag, i denna exposé över Hörneås fauna, till husdjuren – eller kanske till eventuellt kommande husdjur.  I nuläget har jag och maken endast ett djur; Tusse Katt. Vi planerar dock att framåt våren skaffa ca 100 000 djur till. Vi går på biodlarkurs och kanske kan vi till hösten kunna få avnjuta äkta ”Hörneå-honung”.  Tord Fröling är ju hemsidans IT-tekniske konsult, men han har ju allt som oftast allehanda andra tips och historier att bidraga med.  Jag citerar Tord igen:

”Kul att du satsar på bin! Jag har själv tänkt på det en gång i tiden men det blev lite för mkt motstånd pga att det krävs en hel del grejor och kunskaper. Vi hade en kupa här på gården några år när förre fotografen i H-fors hade bin här runt. En vinterdag råkade en av våra killar åka ikull kupan med sin bob, av misstag och den välte och hela samhället rullade ut på marken Som tur var så fanns Torsten Jansson - Marie Eklunds pappa, bagarn här och hans son Svante. Dom rullade in samhället i en filt och tog det i bilen in till H-fors och biodlaren. På vägen vaknade bina till och blev ilskna och stack både Torsten o Svante en hel del. Samhället blev ett av de starkare efter den händelsen sa biodlaren.
Ett tips- knuffa omkull dom på vintern o dom blir starkare! ”

Kanske kan detta vara ett tips att beakta för eventuella andra presumtiva biodlare i byn!

Älg

Älg som vill prova Frölings barngunga. (Foto: Tord Fröling)

Våren är på ingång och odlingssäsongen närmar sig. Kanske har rådjuren glömt bort vårt grönsaksland. Säker kan man dock inte vara. Det är nog bäst att damma av arsenalen av rådjursskrämningsattiraljer. Det är hönsnät, CD-skivor och oasissvampar indränkta med ammoniak och blodmjöl. Hör gärna av Dig om Du har något annat bra tips!

 

Hörneå 2010-03-14 Lena Lindholm

 

Skriv till redaktionen och berätta om möten med djur i Hörneå!

Besökare